Blog

Demonstratie van oude ambachten

DEMO Bijenkorf vlechten
Bijenkorfvlechters kwamen in Nederland vooral voor in het oosten van het land. De vlechters waren vooral in de winter actief, omdat er dan minder ander werk was. De materialen die de vlechter verwerkte in zijn korf zijn:

• Stro (dikwijls langstrorogge dat overbleef na het dorsen)
• Buntgras
• Speciaal behandelde bramenstengels
• Spaans riet (rotan of pitriet)

Het ambacht van bijenkorfvlechter kom je in de eenentwintigste eeuw niet meer als beroep tegen, het is als beroep uitgestorven. Het speciale langstrorogge wordt ook niet meer commercieel verbouwd. Het beroep van bijenkorfvlechter toont gelijkenissen met dat van stoelenmatter.

Geinteresseerd in een demonstratie op uw event?
Neem contact op met Sjack: 06 20286977

 

DEMO Stoelenmatten
Het belangrijkste van stoelenmatten is het draaien van de biezen. Deze moeten in gelijke dikte en heel strak gedraaid worden, zodat er een mooi koord ontstaat. Alleen daarmee kan een strak gevlochten mat gemaakt worden.

Riet & Biezen
Voor het stoelenmatten kunnen twee soorten biezen worden gebruikt: de zoet- en de zoutwaterbiezen. Deze laatste worden meestal geïmporteerd uit Duitsland, Polen of Portugal. De zoetwaterbiezen worden nog speciaal gekweekt in de Kop van Overijssel en in de Biesbos. De zoutwaterbiezen zijn over het algemeen iets stugger om mee te werken, maar daardoor ook sterker dan de zoetwaterbies. Voor het matten van een stoelzitting is de zoutwaterbies dus beter geschikt.

Voor het vlechten van oude stoelen wordt veelal de Portugese zoutwaterbies gebruikt, omdat deze iets geler van kleur is.
(bron: Stoelenmatten.nl)

krukjesStoelen matten kan met heel veel verschillende materialen. Hiernaast zie je voorbeelden van een krukje met papier, oude spijkerbroeken en oude fietsbanden.

 

 

 

Geinteresseerd in een demonstratie op uw event?
Neem contact op met Sjack: 06 20286977

Tags: